Druk, dat zijn we achter de schermen al even met de ontwikkeling van CClaw 5.0. Waar we nu precies staan? Inmiddels zijn we toegekomen aan een belangrijke fase: de praktijktest. Graag nemen wij u, aan de hand van vijf vragen, mee in de huidige status en de nog te nemen stappen.
Van CClaw 4.1 naar CClaw 5.0: waarom die grote stap?
Wij ontwikkelen CClaw in de programmeertaal DataFlex. Momenteel werken we binnen CClaw 4.1 met DataFlex 16.1, terwijl DataFlex zelf al programmeert tot versie 23. Dit betekent dat we, voor een toekomstgerichte inhaalslag, een groot aantal stappen moeten nemen. DataFlex 16.1-technologie is gebaseerd op 32 bits. Dit is verouderde technologie, zeker als u zich bedenkt dat alle nieuwe Office technologie werkt met 64 bits.
Tijdens deze upgrade stappen wij ook over van ANSI/OEM naar Unicode. Unicode is een internationale standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen. Dit zorgt ervoor dat u geen gekke tekens meer ziet, zoals bijvoorbeeld bij het euroteken weleens het geval was.
Daarnaast worden binnen versie 4.1 onze rapporten geschreven in Crystal Reports. Bij versie 5.0 stappen wij over op een andere rapportgenerator. Wederom vanwege de toekomstgerichte kijk op technologie en het moderne gebruik van CClaw. Als laatste geeft deze versie ons de mogelijkheid om een groot aantal punten op de wensenlijsten van onze klanten door te voeren.
Waar staan we nu met versie 5.0?
Versie 5.0 gaat einde dit jaar de praktijktestfase in. Het team van CClaw is al enige tijd aan het schaduwdraaien met versie 5.0 naast 4.1. Hierdoor zijn de eerste kinderziektes naar boven gekomen en eruit gehaald. Zo voeren wij zelf een dubbele boekhouding. Dit betekent dat bijvoorbeeld inkoopnota’s in zowel versie 4.1 als in 5.0 worden ingevoerd. De verschillen worden kritisch onder de loep genomen en problemen direct bij het ontwikkelteam neergelegd. Ook wordt door het commerciële team het dossier/relatie onderdeel uitvoerig gebruikt en dus getest. Op die manier stellen we aan de pilotgroep een zo uitgewerkt mogelijke versie beschikbaar.
Wat houdt de testfase in?
Er hebben zich enorm veel kantoren aangemeld voor de pilotfase. Hiervoor zijn we deze kantoren enorm dankbaar. Omdat de pilotfase ook intensieve begeleiding vanuit Clip Consultants vraagt, kunnen we helaas niet ieder kantoor laten meedoen aan de pilot. In oktober gaan wij daarom uit alle aanmeldingen de deelnemers loten. Hierbij houden wij rekening met het feit dat we de pilot opsplitsen in drie categorieën, waardoor wij bij een representatieve groep van onze uitgebreide klantenkring testen. Per categorie gaan drie kantoren testen:
- Kantoren t/m 5 gebruikers.
- Kantoren met meer dan 10 gebruikers.
- Kantoren die werken met onze kostenmaatschapstructuur.
Wij converteren de huidige CClaw administratie naar versie 5.0. De dagelijkse praktijkvoering vindt dan plaats in 5.0. Problemen, onduidelijkheden of frustraties die kantoren vervolgens in de dagelijkse praktijk tegenkomen, worden zo snel mogelijk opgelost en aangepast.
Elke categorie test twee maanden, waarna de andere categorie start. Hierdoor neemt de testfase ongeveer zes maanden in beslag.
Wanneer kunnen kantoren een brede uitrol van versie 5.0 verwachten?
Wij stellen hiervoor geen harde deadline, vanwege het simpele feit dat we alle klanten een zo soepel mogelijke overgang willen bieden. Zeker als u zich bedenkt dat wij naast CClaw versie 5.0 ook bezig zijn met DMS 3.0. Het heeft onze absolute prioriteit en er ligt een duidelijke roadmap, alleen vastpinnen op een datum kunnen we niet. Wat we wel kunnen zeggen is dat er vanaf november zes maanden van praktijktesten starten. Afhankelijk van de uitkomsten lanceren we al dan niet snel daarna versie 5.0 voor alle kantoren. 2024 wordt sowieso ons jaar!